Haber

Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı! Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

– Mevzuatta yapılan değişikliğe göre, özel okullardaki orta sınıfların öğrenim ücreti belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen ücret, mevcut öğrenciler için kayıt sözleşmesindeki ücret dikkate alınacaktır.

– Özel öğretim kurumlarının fiyatları belirlenirken bir önceki yılın ortalama ÜFE ve TÜFE oranları esas alınarak üst sınır uygulanacaktır.

– Okullar, kayıt ve yatay geçiş işlemlerinde zeka testi ve benzeri uygulamaların sonucuna göre öğrenci seçemeyecek.

– Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi ve hafta sonu okul saatleri dışında özel eğitim kurslarına katılabileceklerdir.

Yeni düzenleme ile okulların orta sınıflarının eğitim-öğretim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim-öğretim yılında ilan edilen ücret, öğrenim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak. okula devam eden öğrencilerdendir.

Yönetmelikteki söze göre, “Bu ücretlere (geçen yıl iç ÜFE ortalaması + bir önceki yıl ortalama TÜFE) +5’ten fazla artırılamaz.”

ZEKA TESTİNE KARŞI ÖĞRENCİ SEÇİLMEZ

Yönetmelik kapsamında özel okul ve kurslarda kontenjan, çalışma programı, çalışma saatleri, öğrenci ve kursiyer kayıt işlemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Buna göre okullar, kayıt ve yatay geçiş süreçlerinde zeka testleri ve benzeri uygulamaların sonucuna göre öğrenci seçemeyecek. Tam gün eğitim özel okullarda verilecek.

İlçe, il veya ülkenin genel hayatını etkileyen salgın hastalık, tabii afet, olumsuz hava şartları gibi durumlarda kota düzenlemeleri Bakanlıkça ayrıca belirlenebilir.

Özel eğitim kurslarında sınıf mevcudu 18 kursiyeri geçemez. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi ve hafta sonu okul saatleri dışında özel eğitim kurslarına katılabileceklerdir.

ÇALIŞMA TAKVİMİ VE SAATLERİ PAYLAŞILACAK

Mesleki eğitim merkezleri, uzaktan eğitim kursları ve sosyal etkinlik merkezleri gibi özel eğitim kursları da yıllık veya dönemsel çalışma çizelgeleri ile haftalık çalışma saatlerini milli eğitim müdürlüğüne gönderecek.

Türk müfredatını uygulayan uluslararası okullarda haftalık Türkçe ders programları ve Bakanlıkça onaylanan programlar uygulanabilecektir.

Özel öğretim kurumları, il milli eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında imzalanan ve Bakanlıkça onaylanan sosyal etkinlik merkezleri veya örgün eğitim programlarına esas olmak üzere ücretsiz kurslar düzenlenmesine yönelik işbirliği protokolü yapabilecek.

Özel eğitim derslerinde fen kümeleri öğrencilerin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmiştir. “Sosyal Bilimler” ve “Bilimler” kümeleri olarak iki bilim kümesi tanımlanmıştır.

SÜRÜCÜ KURSU VE ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ AÇILIŞ ŞARTLARI

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kurucunun, gerçek kişi ise kurucunun, tüzel kişi ise kurucu temsilcisinin, üniversitelerin makine, motor gibi lisans veya önlisans programlarından mezun olduğunu gösteren belge, , otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaşım ve trafik dairesi vb. mezun olmak kaydıyla rastgele bir motorlu taşıt sürücü kursunda en az 3 yıl eğitim işçisi olarak çalışma şartı kaldırılmıştır.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açacaklardan, gerçek kişi ise kurucunun, tüzel kişi ise kurucu temsilcisinin üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olduğunu belgelemeleri aranmayacak, öğretmen/uzman eğitmen olarak atanabilir veya özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde eğitim çalışanı olarak en az 3 yıl çalışmış olabilir.

2 YIL İÇİNDE TEKRAR OLACAK

Kurumlar, kurumsal düzenlemelerini 8 yılda bir Bakanlığın onayına sunacak. Öğrenci, okulda öğrenimine başladığı eğitim-öğretim yılında geçerli olan kurum yönetmeliğine göre okuldan mezun olur.

Yönetmeliğe eklenen kesintili unsurlara göre, hâlihazırda faaliyet gösteren özel okullar haftalık ders programlarını ve müfredatlarını 2 yıl içinde yeniden düzenleyerek Bakanlığın onayına sunacak.

Özel öğretim kursları kurucularından kurum açma ve çalışma izni ile işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan ve program değişikliği talebinde bulunanların 2023 yılı Temmuz ayının ilk iş gününe kadar başvuru yapmaları kuralı uygulanacaktır. 1 yıl süreyle aranmaz.

– Depreme dayanıklı binalara “geçici devir” hakkı

Depreme karşı sağlam ve dayanıklı bina bulmak zor, depremden etkilenen okullar ve okullarda okuyan öğrenciler, özel öğretim kurumlarının mağduriyeti tespit edilen mağduriyetlerini gidermek için kurucusu gibi tek binada açılabilir. depreme dayanıklı ve kuvvetli olmayan, 5 yıl süreyle geçici aktarmalar yapmak. tedarik edilen.

yenisehir-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu